Историята на шлифера

By: VIEMA -
3085


Шлиферът сега е синоним за изисканост и ентусиазъм, спомнете си за Одри Хепбърн от класиката "Закуска при Тифани"! Въпреки това шлиферът е бил създаден като алтернатива на тежките балтони носени от британските и френските войници.  Въпреки спорът между Бърбъри и Акваскутум кой точно е изобретил шлиферът, ние можем да определим датата през далечната 1900 г. Ето малко история за една от любимите ни дрехи.

Изобретението на Томас Бърбъри

Томас Бърбъри преди всичко друго е изобретил материята габардин през 1901, тъкан от вълна и памук, коята да стане водоустойчива и е предложил модел на първия шлифер в администрацията на британската армия. В началото само офицерите носели този тип дреха. През 1911 габардинът вече бил доказал качествата си в условията на истинския живот, когато норвежкия изследовател Роалс Амундсен използвал екипировка на Бърбъри, за да покори Южния полюс.

През 1920 известното Бърбъри каре е регистрирано като търговска марка и за първи път се използва при изработка на шлифери- хастарът им е памучен.

Първа световна война

През Първата световна война са били добавени каишка на рамото и халки, за да се поставят еполетите за ранг на войниците.Някои смятат, че тези халки са били използвани, за да се прикачат към тях гранати.

Втора световна война

През Втората световна война британските офицери продължават да носят шлифера на бойното поле в сурово време. Шлиферът се разпространява и в армиите на други нации, както в Европа, така и в армиите на САЩ и Русия.Типичен шлифер за този период е бил двуреден и дълъг, изработен в бежав или черен цвят.Отличителни черти на шлифера са щрифелки на ръкавите, пагони, ръкави тип реглан и колан.Обикновено шлиферът се е носил, за да предпазва от вятър и дъжд, но не и в студеното зимно време.

Днес технологиите за изработка на материалите за шлифери са се развили изключително много, станали са по-леки, водоустойчиви. Към тях могат да се добавят топли вати, така че да са подходящи за носене във всеки сезон. Променил се е много и дизайнът на шлифера. Асиметрията и качулката внасят практичност и подчертават индивидуалността на човека, който ги носи. 

В нашия онлайн магазин може да намерите голямо разнообразие от модели на шлифери подходящи за вашия стил.